globe

ideelle til restaurering af etnografiske
objekter og kunstgenstande

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumDino-Lite digitale mikroskoper kan være en løsning til restaurering af arkæologiske objekter og kunstgenstande. Dette bærbare mikroskop er et nyttigt redskab, fordi det synliggør detaljer og er fleksibel i brug. Dette oplevede restauratører fra Tropenmuseum for nylig. I år har Tropenmuseum i Amsterdam restaureret ti bisj-pæle. Takket være Dino-Lite-mikroskoperne kunne museets besøgende se konservatorernes arbejde helt ned på træfiberniveau. Dino-Lite viste sig også at være et værdifuldt redskab til restaurering helt ned til kvadratmillimeter-størrelse.

Respekt for de døde

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumMed en højde på op til ti meter blev bisj-pælene fremstillet i det forrige århundrede af Asmat, et papuansk folk i det tidligere Hollandsk Ny Guinea. Ved at bruge disse rigt dekorerede muskatræpæle bliver de døde stadig æret. Bisj-pælen sikrer, at den afdødes sjæl kan fortsætte til efterlivet.

Skrøbelige materialer

Tropenmuseet har tolv pæle af denne art fra det forrige århundrede. Ti er blevet restaureret. Den vigtigste opgave var at rengøre dem ekstremt forsigtigt. Restauratørerne rensede hver centimeter af pælene ved hjælp af en blød børste, også kaldet en tør restaureringssvamp, der specifikt blev udvalgt til rengøring af disse genstande. Det vigtigste mål var at undgå at beskadige de originale malingslag. Pælene er malet med naturlige pigmenter, som brændt okker og jordskaller. Disse er skrøbelige materialer. De brugte en børste til at rense træet. De havde derfor knap nok brug for at røre ved træet, og snavset blev fjernet.

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-Museum

Meget fleksibel

Præcisionsarbejde var påkrævet. Det menneskelige øje kan ikke skelne disse fine nuancer særlig længe. En restauratør sagde: "Ved brug af Dino-Lite-mikroskopet kunne vi let se forskellen mellem snavs, overmalning og det oprindelige malingslag. Vi anvendte dette mikroskop før og efter rengøring af overfladen. Det var den eneste måde vi let kunne bemærke ændringerne på. På dette område var Dino-Lite også yderst fleksibel." Time-lapse-funktionen var også meget praktisk under genoprettelsesprocessen. Den kunne bruges til at dokumentere, hvordan forskellige lag var blevet påført på det oprindelige malingslag.

Visning af arbejdet på en skærm

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumRestaureringen fandt sted i Lichthal, museets centrale hal. "På denne måde kunne de besøgende nemt følge med i vores arbejde. Det tilføjede en ekstra dimension, at de besøgende på skærmen kunne se hver eneste detalje af det, vi så". Man kan ikke komme tættere på en restaureringsproces som museumsbesøgende.

Fremtidige restaureringer

Restauratørerne på Tropenmuseum blev introduceret til Dino-Lite mikroskopets muligheder for første gang. De kunne godt lide at bruge det, fordi forstørrelsen af detaljer og time-lapse-funktionen har bidraget til restaureringsarbejdets kvalitet. Takket være disse erfaringer besluttede museet, at Dino-Lite-mikroskopet også kan bruges i fremtidige restaureringer. Det vellykkede restaureringsprojekt i Tropenmuseum viste, at Dino-Lite var oplagt som et vigtigt instrument til restauratører af kunst og andre museumsgenstande.

 

 

 

"Dino-Lite viste sig at være meget fleksibel"

 

 

 

"Det var den eneste måde, vi uden besvær kunne se ændringerne på"

 

 

 

"De besøgende kan nemt følge med i vores arbejde"