globe

ideaal bij restauratie van
etnografische en kunstobjecten

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumDino-Lite digitale microscopen kunnen bij de restauratie van oudheidkundige objecten en kunst een uitkomst zijn. De detaillering van wat je ziet en de flexibele toepassingen maken deze mobiele microscoop tot een handige tool. Restauratoren van het Tropenmuseum ondervonden dat onlangs ook. Het Tropenmuseum in Amsterdam restaureerde begin dit jaar tien bisjpalen. Met de inzet van Dino-Lites kon het museumpubliek tot op houtvezel-niveau meekijken met de verrichtingen van de restauratoren. Bovendien bleek de Dino-Lite een waardevol instrument bij herstel op de vierkante millimeter.

Dodenverering

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumDe tot tien meter hoge bisjpalen werden in de vorige eeuw gemaakt door de Asmat, een Papoea-volk in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Met deze rijkversierde palen van nootmuskaathout worden tot op de dag van vandaag de doden geëerd. De bisjpaal zorgt ervoor dat de ziel van de overledene op kan stijgen naar het hiernamaals.

Kwetsbare materialen

Het Tropenmuseum heeft twaalf van deze palen uit de vorige eeuw. Tien zijn er gerestaureerd. Dat was vooral een kwestie van uiterst voorzichtig schoonmaken. Centimeter voor centimeter maakten de restauratoren de palen schoon met een zacht kwastje een zogenaamde droge restauratie sponse, specifiek uitgekozen voor de reiniging van dit object. Daarbij was het zaak de originele verflagen niet te beschadigen. De palen zijn namelijk beschilderd met natuurlijke pigmenten zoals gebrande oker en gemalen schelpen. Dat zijn kwetsbare materialen. Met een kwastje werd langs het hout gestreken, zodat het hout nauwelijks hoefde te worden aangeraakt, maar het vuil wél werd meegenomen.

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-Museum

Superflexibel

Precisiewerk dus. Het menselijk oog is niet in staat om langere tijd dit soort subtiele nuances waar te nemen. Een van de restauratoren: ,,Met de Dino-Lite microscoop konden we tijdens het schoonmaakwerk goed zien waar de grens lag tussen vuil, overschilderingen en de originele verflaag. Wij gebruikten deze microscoop voor en na het reinigen van het oppervlak. Het was de enige manier om de veranderingen goed te kunnen zien. De Dino-Lite bleek ook in dit opzicht superflexibel. Ook de timelapse-functie kwam tijdens het herstelproces goed van pas. Daarmee kon worden gedocumenteerd hoe laagje voor laagje naar de originele verflaag werd toegewerkt.

Meekijken op het scherm

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumDe restauratie vond plaats in de Lichthal, de centrale hal van het museum. ,,Op die manier kon het bezoekend publiek makkelijk meekijken naar ons werk. Dat meekijken kreeg een extra dimensie doordat bezoekers op een scherm op detailniveau zagen wat wij al werkend in beeld kregen.’’ Dichterbij een restauratieproces kun je als museumbezoeker niet komen.

Toekomstige restauraties

De restauratoren van het Tropenmuseum maakten voor het eerst kennis met de mogelijkheden van de Dino-Lites. Ze zijn er blij mee, omdat vergrotingen van de details en de timelapse-functie hebben bijgedragen aan de kwaliteit van het restauratiewerk. Het museum laat op grond van deze ervaringen weten dat de Dino-Lites goed zijn in te zetten bij toekomstige restauraties. Het succesvolle restauratieproject in het Tropenmuseum onderstreept dat de Dino-Lites standaard een plek verdienen in het instrumentarium van de restaurator van kunst en van andere museale objecten.

 

 

 

"De Dino-Lite bleek superflexibel"

 

 

 

"Het was de enige manier om de veranderingen goed te kunnen zien"

 

 

 

"Het bezoekend publiek kan makkelijk meekijken naar ons werk"

Aanbevolen/ Alternatieve Producten:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDe Dino-Lite AD7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten zoals metalen, kunststoffen, juwelen, elektronica-onderdelen enz.

Lees Meer...

MS33W Statief

MS33WRond metalen statief met zwanenhals en houder voor de Dino-Lite. De MS33W heeft de mogelijkheid te variëren in hoogte (ca. 15mm) met een draaiknop in de standaard.

Lees Meer...

MS23B

MS23BHet MS23B bureaubladstatief kan vastgeklemd worden op tafelbladen tot 3 cm dikte.

Lees Meer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZT de juiste keuze, wanneer u werkt met materialen met hoge schittering, zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDe Dino-Lite AM7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten.

Lees Meer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4013MZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen. Dit model heeft een metalen behuizing die een versterkte bescherming en duurzaamheid biedt en daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling geeft.

Lees Meer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

RK-06-AE Statief

MS36BDe Dino-Lite RK-06-AE is een stevig en stabiel mid-range statief dat gebruikt kan worden met alle professionele Dino-Lite digitale microscopen. De RK-06A is gemaakt roestvrij staal en lichtgewicht aluminium en beschikt over een zogenaamde quick-release functie waarmee de hoogte snel en eenvoudig worden ingesteld, met de focusknop voor de fijnafstelling kan dit statief heel precies worden afgesteld.

Lees Meer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDe AM4013MT is een Dino-Lite Pro model met metalen behuizing en een Microtouch knop. De metalen behuizing biedt een versterkte bescherming en duurzaamheid en geeft daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling. De AM4013MT heeft een ingebouwde diffuser.

Lees Meer...