globe

Met Dino-Lite grip op ongedierte in de glastuinbouw

scouting for galmite inside a tomato green house1Eric Vereijken is eigenaar en directeur van een geavanceerd tomatenteeltbedrijf van 47 hectare groot. Zijn onderneming is verspreid over zes locaties in Brabant en het Westland, twee Nederlandse regio’s die internationaal van belang zijn voor de sier- en groentesector.
Vereijken heeft door een expertise van vele jaren het kweken van tomaten in kassen sterk geoptimaliseerd. Toch is er één factor die de voorspoed tot voor kort bedreigde: de galmijt. Het is schadelijk ongedierte dat met het blote oog niet zichtbaar is. De effecten van de galmijt zijn echter wel degelijk te zien. Vereijken: "De mijt doet zich in de kassen tegoed aan bladeren en stengels. Je hebt het pas in de gaten als de bladeren verkleuren. Dan is de galmijt al een hele tijd aan de slag." De tomatenkweker merkte de laatste tijd dat dit ongedierte vaker en in grotere aantallen in zijn kassen aanwezig is.

Toenemende risico’s

Red spider mite on a tomato plant captures with a Dino Lite 2"Het risico dat je te laat in de gaten hebt dat er galmijten actief zijn werd, werd steeds groter. Als planten teveel zijn aangetast, gaan ze dood en is de schade aanzienlijk. We hebben eerst nog geprobeerd met een loep de galmijt op te sporen, maar ze zijn gewoon te klein. Ik heb daarna ook nog een traditionele microscoop op kantoor neergezet. Dan zie je ze wel. Maar het betekent ook dat je met monsters de hele kas door moet lopen, met kans op nieuwe besmettingen. Het effect bleek uiteindelijk heel beperkt te zijn. Het is lastig, zo niet onmogelijk om op deze manier een goed beeld te krijgen van de verspreiding. Bovendien is deze aanpak erg tijdrovend en per saldo ook nog eens duur.”

Maatwerk met maximaal effect

Scouting for pests inside a tomato green house 8De ondernemer was ten einde raad en overlegde met deskundigen van LTO Glaskracht, de Nederlandse branche-organisatie voor de glastuinbouw. "LTO Glaskracht is mee gaan denken en zo kwamen we Dino-Lite op het spoor. Dino-Lite Europe is naar ons bedrijf gekomen voor een demonstratie." De rest is geschiedenis. De teams van Eric Vereijken werken inmiddels met meerdere exemplaren van deze mobiele microscopen die exact zijn afgestemd op de behoefte. Hij heeft de indruk dat hij nu eindelijk grip heeft op het probleem. "Mijn medewerkers wandelen langs de planten en kijken of ze bruine stengels of bladeren zien en markeren deze planten. Deze planten worden behandeld tegen galmijt. De verantwoordelijke voor de ziektebestrijding controleert regelmatig een aantal planten met de Dino-Lite. Ter plekke krijg je dan op je smartphone of tablet een haarscherp beeld van blad en stengel, tot 230 keer vergroot. Doordat we met de Dino-Lite ook video’s kunnen maken, kunnen we nu voor het eerst goed zien of de mijten levend of dood zijn. Dat is van belang, want na gericht spuiten, weten we dan of een behandeling zin heeft gehad."
Dat gerichte spuiten is maatwerk. Zomaar de hele kas bespuiten, is zinloos en duur. Bovendien nemen afnemers het de sector niet in dank af als bestrijdingsmiddelen klakkeloos worden ingezet. Met hulp van Dino-Lite vinden de mensen van Vereijken exact de plekken waar gedoseerd spuiten maximaal effect heeft./p>

Ook voor andere gewassen

Eric: "De galmijt is een groeiend probleem in de belichte tomatenteelt. Het werd hoog tijd dat voor een effectief instrument waarmee je de overlast en bestrijding snel en goed in kaart kan brengen." Hij verwacht dat collega-telers net als hij baat kunnen hebben bij de handzame mobiele digitale microscopen van Dino-Lite. Voor andere gewassen met galmijten en ander ongedierte kan Dino-Lite evenzeer het verschil maken. Ook in de bloementeelt lijkt Dino-Lite een uitkomst te zijn om mijten, luizen, parasieten, sporen en andere ziekteveroorzakers tijdig op te sporen.
Eric Verijken: "Het werkt vooral makkelijk en snel, is onze ervaring. Je kunt met zo’n instrument van Dino-Lite bovendien filmen. Handig om anderen overtuigend te laten zien wat er aan de hand is."

gebruikte producten

AM4115T-AGRI

 • 1.3 Megapixel resolution
 • Versatility due to exchangeable caps
 • 20-220x Magnification
 • With magnification lock
Read More

WF-10 AGRI

 • Dino-Lite WiFi Streamer
 • Capture Images & Video
 • Broadcast up to 15m (50ft)
 • Wireless Microscope Solution

Read More

AM4115T-GFBW AGRI

 • 1.3 Megapixel resolution
 • 480nm excitation and 510nm emission filter
 • 20-220x Magnification
 • To observe GFP, FITC
Read More

For more information
click here.

 

 

 

Aanbevolen/ Alternatieve Producten:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDe Dino-Lite AD7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten zoals metalen, kunststoffen, juwelen, elektronica-onderdelen enz.

Lees Meer...

MS33W Statief

MS33WRond metalen statief met zwanenhals en houder voor de Dino-Lite. De MS33W heeft de mogelijkheid te variëren in hoogte (ca. 15mm) met een draaiknop in de standaard.

Lees Meer...

MS23B

MS23BHet MS23B bureaubladstatief kan vastgeklemd worden op tafelbladen tot 3 cm dikte.

Lees Meer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZT de juiste keuze, wanneer u werkt met materialen met hoge schittering, zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDe Dino-Lite AM7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten.

Lees Meer...

AD4013MZTL

AD4013MZTL-relatedDit MZTL model heeft een lange werkafstand en een derde (verwisselbare) polarisatiekap en een aluminium behuizing.

Lees Meer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4013MZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen. Dit model heeft een metalen behuizing die een versterkte bescherming en duurzaamheid biedt en daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling geeft.

Lees Meer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

RK-06-AE Statief

MS36BDe Dino-Lite RK-06-AE is een stevig en stabiel mid-range statief dat gebruikt kan worden met alle professionele Dino-Lite digitale microscopen. De RK-06A is gemaakt roestvrij staal en lichtgewicht aluminium en beschikt over een zogenaamde quick-release functie waarmee de hoogte snel en eenvoudig worden ingesteld, met de focusknop voor de fijnafstelling kan dit statief heel precies worden afgesteld.

Lees Meer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDe AM4013MT is een Dino-Lite Pro model met metalen behuizing en een Microtouch knop. De metalen behuizing biedt een versterkte bescherming en duurzaamheid en geeft daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling. De AM4013MT heeft een ingebouwde diffuser.

Lees Meer...