globe

Wetenschappelijk onderzoek

Dino-Lite ondersteunt ontwikkeling neurowetenschappen in Afrika

Quote-box-sci-res-1

Tom Baden is een postdoc neurowetenschapper aan de universiteit van Tübingen in het zuidwesten van Duitsland. Hier doet hij onder andere wetenschappelijk onderzoek naar het gezichtsvermogen van muizen. Maar naast zijn werk als postdoc is Tom samen met eveneens postdoc Lucia Prieto van de Lausanne Universiteit in Zwitserland,de medeoprichter van vrijwilligersorganisatie TReND in Africa wat staat voor: Teaching and Research in Neurosciencefor Development. Ook Sadiq Yusuf van de Kampala International University in Oeganda was betrokken bij de oprichting van TReND in Africa.

Zeer geschikt

TReND in Africa wil aankomende wetenschappers bekend maken met neurowetenschap en neurogenetica. "Dit is het derde jaar dat we een zomercursus geven", zegt Tom Baden. "Op de universiteit van Oeganda geven we studenten uit heel Afrika les in neurowetenschappen en neurogenetica. Normaal worden daarvoor muizen en ratten gebruikt, maar dat zijn dure proefdieren. Daarom leren wij onze studenten te werken met fruitvliegen en andere insecten die veel goedkoper zijn en ook uitstekend geschikt voor onze studiedoeleinden."

Quote-box-sci-res-2Dino-Lite heeft enkele USB-microscopen beschikbaar gesteld aan TReND in Africa. Tom: "Daar zijn we erg blij mee want we moeten alles met doen met giften en tweedehands labmateriaal. De Dino-Lite's zijn uitstekend geschikt om transgene fruitvliegen te bestuderen. Met de UV-versie kunnen we bijvoorbeeld markers in de genstructuur zichtbaar maken in zowel de fruitvliegen als de larven. Daarnaast bestuderen we met de hulp van de Dino-Lite's activiteit in neuronen en neurieten. Ook gebruiken we de microscopen bij het ontleden van grotere ongewervelden zoals krekels en kakkerlakken, waarmee we de studenten de basis van elektrofysiologische technieken aanleren. Het witte licht van de ingebouwde leds is daarbij erg behulpzaam. De Dino-Lite's zijn erg eenvoudig in het gebruik en hebben een zeer goede beeldkwaliteit. De beelden bekijken we op de beeldschermen van de pc's in het lab."

Na het afronden van de zomercursus, heeft Baden de Dino-Lite's achtergelaten. Tom: "Naast het overbrengen van kennis is het ons doel het niveau van het hoger onderwijs in Afrika te verbeteren. Door het brengen van kennis en het achterlaten van onderwijsmateriaal, hopen we dat hogeropgeleiden zich beter kunnen ontwikkelen en Afrika op deze manier zelf meer wetenschappers kan voortbrengen."