globe

Stamcellsforskning

Dino-Lite mikroskop hjälper i forskning av stamceller

Elasticitetsmodulen av stamceller kan bestämmas på olika sätt, såsom med nano-fördjupning. I denna process, gör en så kallad "sond" en fördjupning på i ytan av materialet. Elasticiteten kan beräknas genom att mäta djupet. Det är helt enkelt vad Piuma nano-indenter gör som tillverkas av företaget Optics 11 från Amsterdam. Utvecklingschef Ir. Niek Rijnveld förklarar forskningen och förtydligar Dino-Lites roll i denna process.Quote box stemcell

Stamceller

stem cell researchUtredningen angående potentialen av stamceller är fortfarande i sin linda. Många forskare och forskargrupper över hela världen undersöker dess potentiella möjligheter. En stamcell eller det latinska namnet 'cellula praecursoria' är en cell som fortfarande kan ändras till en annan celltyp. Till exempel kan stamceller ombildas till broskceller, njurceller eller lungceller. Förmågan att differentiera har fått stor uppmärksamhet från forskare eftersom detta medger i teorin möjligheten att bilda ett hjärta, öra eller lunga utanför kroppen. Dock växer stamceller inte över en natt. "De ska monteras på ett basmaterial, som kallas en "ställning" i tekniska termer," berättade Rijnveld. "Den elasticitet i ställningen bestämmer delvis elasticiteten för det avslutande odlingsmaterialet. Det är viktigt som till exempel när man odlar brosk för ett öra, vill du ha mjukt brosk, men om du odlar brosk för ett knä, vill du ha hård brosk. Faktiskt är det inte enbart DNA som bestämmer den slutliga elasticiteten hos ett tyg. Externa faktorer såsom elasticiteten hos ställningen spelar också en viktig roll. Dessutom vill vi också veta elasticiteten i vävnaden som ett resultat av kulturen, i syfte att bedöma om vävnaden uppfyller kraven."

Forskarna vill veta exakt vad elasticiteten av ställningen och odlat material är, och de har nu möjlighet att mäta detta med Piuma nanoindenter från Optics 11, ett ungt företag som idag sysselsätter tio personer. Mätningarna och strukturen av ställningen framkallas med ett Dino-Lite 1,3 megapixel USB-mikroskop från Edge-serien, som är inbyggt i Piuma nanoindenter.

Mätning med ljus
Quote box stemcell 3

stem cell researchMätning av elasticitet görs inte i millimeter men i nanometrar. En nanometer är en miljarddels meter. För att få en uppfattning om storleken: en nagel växer fem till tio nanometer per minut. Den faktiska mätningen sker med ljus genom ett glasfiber som hänger ovanför en glasremsa. Glasremsan är fäst vid en sida, så att den kan böjas fritt på den andra sidan. Glasböjning mäts genom att bestämma avståndet från ljuset till glasremsan. Vid slutet av glasremsan finns en så kallad "sond", som pressar material som ska undersökas. En sådan sond kan bestå av olika material och är i allmänhet droppformad för att bestämma elasticiteten i materialet som ska undersökas så exakt som möjligt.

Hela mätprocessen registreras ovanifrån av ett Dino-Lite Edge 1,3 megapixel mikroskop. Mikroskopet visar provet och sonden och kan visa hur mätningarna görs på olika punkter av provet. Små variationer i elasticitet kan få stora konsekvenser för utvecklingen av cellerna. Dino-Lite visar denna mätningsprocess mycket tydligt och stödjer de observerade mätningarna som förklaring till eventuella variationer i mätningarna. "Det är det bästa USB-mikroskop vi kunde hitta på marknaden", berättar Rijnveld. "Vi har experimenterat med olika digitala mikroskop, men Dino-Lite levererar det bästa mikroskop till ett konkurrenskraftigt pris. Den inbyggda LED-lampan är ett mervärde för oss och forskarna kan nu titta på skärmen på den bärbara datorn som är ansluten till nanoindenter. De kan helt registrera mätningen, men de kan också välja att fånga endast delar av mätningen. Dino-Lite uppfyller alla våra krav och därmed är Dino-Lite en standard del av varje Piuma nanoindenter som levereras."

Rekommenderad/ Alternativa Produkter:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDino-Lite AD7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda polarisatorn minskar den bländande effekten på reflekterande material, såsom metaller, plaster, smycken, elektronik etc.

Läs mer...

MS33W Stativ

MS33WRund metallfot med flexibel arm och hållare för Dino-Lite. Med MS33W kan man variera höjden (ca 15 mm) och med en vridknapp i basen.

Läs mer...

MS23B

MS23BMS23B är en stationär applikation med klämma och flexibel fjädrande stålhållare, som kan spännas fast på ett skrivbord eller någon annan yta på upp till en tjocklek av 3 cm.

Läs mer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZT det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDino-Lite AM7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda justerbara polarisatorn minskar bländning och reflektion från blanka föremål.

Läs mer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4013MZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller. Denna modell har ett hölje i aluminiumlegering för bättre skydd och hållbarhet och det bästa utseendet och känsla.

Läs mer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

RK-06-AE Stativ

MS36BDino-Lite RK-06-AE-ställningen är en kraftig och stabil ställningsanordning som kan användas tillsammans med Dino-Lites digitala mikroskop. Den är tillverkad av rostfrittstål och lättviktsaluminium och möjliggör knivskarp finfokuseringsjustering och vertikal snabbkopplingsfunktion.

Läs mer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDino-Lite professionella modell med hölje i aluminiumlegering (med Microtouch). Aluminiumhöljet ger ökat skydd och hållbarhet och har det bästa utseendet och känsla. AM4013MT har en inbyggd diffusör.

Läs mer...